Lokaal Actief: Wouter van de Wetering

‘Lokaal actief’ is Wouter van de Wetering. Wouter is de oprichter en initiatiefnemer van Stichting Proeftuin van Amsterdam, de stichting waar De Luwte als vereniging statutair onder opereert. Wouter is coördinator en aanspreekpunt. Mede door zijn visie en onvermoeibare energie is de Luwte uitgegroeid van een haast onmogelijk bewerkbaar stuk grond vol met gravel en steen, tot de bloeiende plek vol groen die het nu is.

Wouter is verantwoordelijk voor de opvang en dagbesteding van de cliënten van de volksbond, de buren van Proeftuin de Luwte (G.J Scheurleerpad 8). Een prachtige en kleurrijke groep mensen van alle gezindten die ieder op hun manier met verslavingsproblematiek kampen. Wouter heeft een professioneel dagbestedingsproject gemaakt van de opvang van de cliënten van de Volksbond: twee keer per week komen zij bij Proeftuin De Luwte op bezoek, en worden hier geactiveerd om voor zichzelf en elkaar te zorgen, te leren koken, naaien, bouwen, theater te maken, en meer. Lokaal actief bestaat uit een kundig en zorgzaam team, met achtergronden in de pedagogiek, psychologie en kunsten, dat over ruime ervaring beschikt om er twee keer per week een prachtige dag van te maken.


Voor meer informatie over de dagbesteding, zie ook Sociaal Maatschappelijke rol

Marloes Poortvliet

New Leaf – a Tiny Laboratory

The tiny self sustainable life in full glory

Going tiny – it makes natural sense!

To live small is to live a balanced life. But also the desire to contribute to a sustainable world -in this age of climate change- can be a good reason to ‘go tiny’. Because living small is good for our planet: it means higher energy efficiency, which cuts down on the use of fossil fuels; and it creates more space for the natural world: less concrete and fewer buildings means more habitat for plants, trees, insects, birds and bats, to name a few. And all this naturally adds to the joy of living tiny.

So what’s cookin’ in the Tiny Laboratory?

Chances are – if you exist tiny- you are ‘off the grid’, that is: you are unconnected to electricity-, gas- and sewerlines. Especially the lack of a handy sewer system for your wastewater to drain into brings particular challenges with it, for example: What to do with the greasy and oily water from your kitchen. How can this kitchen run-off be processed locally and naturally, without damaging the ecosystem around you? How to cut down on the amount of organic compounds in your wastewater? Are there ways to check whether the filtered water is safe for use in for example a garden? These and other questions are being answered in the Tiny Laboratory of New Leaf. Using natural ways of filtering and cleansing wastewater, I am currently designing a small, portable and circular treatment system for off-grid greywater recycling.

Other green projects and experiments running at the Tiny Laboratory are ‘Compost that shit!’, about the safe re-use of human solid waste in public gardens, and efforts to promote the use of baking soda – a safe, cheap and sustainable natural cleaning product- in bathrooms, washrooms and kitchens across the Netherlands (and ultimately the world).

Past research:

  • Genetics of manta and devil rays. Evolution, population genetics and conservation of a group of vulnerable pelagic filter feeders. University of Groningen, University of California Santa Cruz (USA) and Nord University (Norway)
  • Managed burns drive spatial habitat use in free-ranging African buffalo. University of Groningen, the Netherlands.
  • The importance of El Niňo events to the connectivity of Semicossyphus pulcher (California sheephead) populations along the southern California – Baja California coast. University of California Santa Cruz, USA.
  • Substrate quality for pearl farming in the Persian Gulf. Pearls of Dubai©, Australia.

See linkedin.com/in/marloespoortvliet to connect

Rudy Van der Aar: Deen Travellers

Toen Rudy in de herfst van 2016 op een houten fiets naar Mekka trok, wilde hij het thema ‘duurzaamheid’ op de kaart zetten. Dat is gelukt, en niet een beetje: toen hij terugkwam en zich inschreef bij de Kamer van Koophandel, stroomden de opdrachten binnen. Hij kreeg het razend druk – enigszins ironisch, gezien het contrast met zijn manier van werken, want duurzaamheid gaat volgens Rudy, naast over over dienstbaarheid, immers ook over langzaamheid. Geen fast food, maar slow food. Geen korte stedentrips, maar slow travelling. Geen schietgebedje, maar slow salaat.  In Proeftuin de Luwte heeft Rudy zich over de tuin gebogen, en die is het bewijs dat ‘langzaamheid’ zijn vruchten afwerpt. Rudy organiseert op de Luwte workshops natuurbehoud voor kinderen, en organiseert elk jaar tijdens de Ramadan een druk bezochte Iftar voor mensen uit de buurt en daarbuiten.Rebekka de Wit

Rebekka is schrijver en theatermaker. Ze is artistiek directeur van Vlaams theaterhuis De Nieuwe Tijd, en publiceerde een roman (We komen nog een wonder tekort (Atlas-Contact, 2015) en een essaybundel (Afhankelijkheidsverklaring (Atlas-Contact, 2019). De Proeftuin voorziet Rebekka van een perfecte plek om op ideeën te broeden, uit de storm van wereld, in, jawel: De Luwte.

https://www.bol.com/nl/f/we-komen-nog-een-wonder-tekort/9200000037554390/

https://www.bol.com/nl/f/afhankelijkheidsverklaring/9200000101809578/

Marijn de Wit

Marijn is filosoof en scenarioschrijver (Filmacademie, lichting 2009 en UvA 2011). Hij is docent filosofie aan Hogeschool InHolland, en filosofeert met kinderen bij Noordjes Kinderkunst, een instituut voor kunsteducatie in Amsterdam-Noord. Marijn heeft in Proeftuin de Luwte een Tiny Office, waar hij schrijft voor film en toneel, en workshops filosofie ontwikkelt voor kinderen.

Waarom mocht ik vroeger met mijn handen eten, en nu niet?

GIACOARDO

Giacomo Cardoni is een van de drijvende krachten van Proeftuin de Luwte. Hij bouwt, regelt, zorgt en kookt onvermoeibaar, en met een optimisme waar de hele vereniging – en de wijk – zich aan laaft. Met een opleiding in de psychologie en pedagogiek zorgt hij voor een veilige dagbesteding voor de cliënten van de Volksbond, die op maandagen en donderdagen bij Proeftuin de Luwte hun initiatieven ontplooien. De juiste aandacht en aansporing zijn zijn grote kwaliteiten. Giacomo organiseert jaarlijks een project voor Europese jongeren, in het kader van de toekomst van Europa. Tijdens dit twee weken durende project krijgen jongeren uit heel Europa de kans om samen na te denken over vragen van de toekomst: hoe gaan we met onze energie om in de 21e eeuw? Hoe gaan onze Europese economieën eruit zien? Hoe zorgen we voor eerlijker verhoudingen tussen arm en rijk? Hoe behouden we Europa voor onze kleinkinderen?


Thomas Reineke, beeldend kunstenaar, bijenhouder

Thomas Reineke is toegepast vormgever, beeldend kunstenaar en projectontwikkelaar. Hij ontwikkelt echter geen vastgoedprojecten, maar het speelse en educatieve “Pret met de Groenteraket”; een circulair en transporteerbaar systeem voor locale verbouw van planten, groenten en kruiden. Thomas is Mede oprichter van DeelTuin “De Noordpolen” op proeftuin De Luwte. Thomas heeft twee bloeiende bijenkolonies vol met gezonde bijen, die elke lente weer de bloemen bestuiven en heerlijke honing opleveren.

Loes Glandorff

Loes is gecertificeerd mindfulnesstrainer. Bij Yogaschool Noord geeft ze groepstrainingen in Nederlands en Engels: de 8-weekse MBSR/MBCT, en trainingen voor ouders en hun baby. Daarnaast geeft Loes individuele trainingen aan huis en op de Luwte.

Voor haar trainerschap is de Luwte een eindeloze bron van inspiratie: ‘Geen moment is hetzelfde tussen de bomen en de vogels. Je wordt er steeds opnieuw aan herinnerd dat elk moment spiksplinter nieuw is, en eindeloos rijk in ervaring kan zijn.’

Naast mindfulnesstrainingen geeft Loes ontwerpvakken aan de kunstacademie.

Ben je nieuwsgierig? Voorafgaand aan elke groepstraining ben je welkom tijdens een gratis introworkshop. 
Meer informatie kun je vinden op loesglandorff.nl
Je kunt ook mailen naar mindfulness@loesglandorff.nl