Rakkers in het Riet

RakkersHeaderWP_sorry
Rakkers in het Riet was van voorjaar tot najaar 2016 een kinderactiviteit (ouders mochten ook erbij zijn) op Proeftuin de Luwte waar je naar hartenlust onderzoeken, ontdekken, spelen, bouwen en eindeloos avonturen tussen het hoge riet konde beleven.

Rakkers in het Riet was een initiatief van Manuel Dahm (ontwerper en bouwer) en Annamarie Krieg (biologe), geboren vanuit de wens om stadskinderen een wilde plek in het groen te bieden.

Met Rakkers in het Riet streven wij ernaar om kinderen en hun ouders, uit alle lagen van de bevolking van Amsterdam Noord de mogelijkheid te bieden om samen te ontdekken, spelen, leren en bouwen op een groene plek in de stedelijke omgeving. Op deze manier willen wij natuurbeleving, kennis over de natuur, praktische vaardigheden en creativiteit bevorderen. Families worden gestimuleerd om elkaar te helpen bij de invulling van een sociale en groene plek in de buurt waar uitwisseling, samenwerking en wederkerigheid vooropstaan. Doormiddel van het samen hands-on leren en bouwen wordt de sociale cohesie onder de buurtbewoners versterkt, het sociale isolement tegengegaan en de leefbaarheid verbetert.

Voets en Worst

Babette Voets is beeldend kunstenares, performer en oprichtster van Voets en Worst: kunst- en creatieve schilderworkshops voor particulieren, bedrijven en instanties.

Voets en Worst is o.a. betrokken bij de dagbesteding hier op Proeftuin de Luwte. De focus van dit project ligt op het zelfportret: fysiek, levensgroot en in al zijn vormen. D.m.v. contact improvisatie, spiegeling en anatomie studies, met grote kwasten en eigen kleuren, ontdekken we hoe de zelf in elkaar zit!

contact: zusvanlotte@gmail.com

AF Produkties

Thomas Reineke is toegepast vormgever, beeldende kunstenaar en project ontwikkelaar van “Pret met de Groenteraket”, een circulair systeem voor stad en land.
Mede oprichter van DeelTuin “De Noordpolen” op proeftuin De Luwte.

contact: info@groenteraket.nl

FeelixActs

Transferable Art for Multi-Dimensional Living

Sinds 1999
Samantha Feelix (FeelixActs): Als Life Artist podiumkunsten, straatheater, en interactieve performance om sociale vraagstukken te spiegelen. Dit in de vorm van stelten, dans, zang, poëzie, comedia, kostuumspel, bewegende beelden en soundscapes. Deze acts en projecten worden uitgevoerd op lokale, nationale en internationale evenementen, en locaties zoals Sierplein, Westerpark, Paradiso, Melkweg, Oerol, Glastonbury, Magneet, ADM, Ruigoord, Lowlands, Fusion en Welcome to the Village.

2016
Buikslotermeerplein Project (SDAN).

Sinds 2012
Leave No Trace/Upcycle Projects en Area– Afval Beheer, Beleid, Communicatie en Uitvoer op festivals en evenementen. “Trash naar Trashure” in de materiaal kringloop.

2016
Upcycle workshops tijdens de dagbesteding op de Luwte als deel van het Crea Team van Lokaal Actief.
Beyond en Healing Garden Festivals

Sinds 2006
Moderne Rites of Passage: Zelf-Trouw Ceremonies, Handfastings. Het vieren van ons deel in het geheel door groep, prive of publieke ceremonies te begeleiden.

2016
Handfasting Belgie.

Sinds 2013
DeelTuinProjecten: Oprichten van UPcycle en permacultuur voedseltuinen voor een interactieve samenleving. Het delen en uitwisseling van kennis, zaden, eten, planten en wormen staan centaal in deze tuinen, samen met buren, studenten, WOOFers, en iedere geïnteresseerde. DeelTuinen zijn op maat ingedeeld, en liefst ontwikkeld in openbare ruimtes, i.s.m. buren, bouw bedrijven en het lokale stadsdeel.
Mede oprichter van DeelTuinJasmijn en DeelTuin de Noordpolen.
Locatie Manager DemoTuin Noord van Urbania Hoeve.

2016
DeelTuin op de Doe Dag ieder woensdag 13.00-17.00 bij Proeftuin de Luwte.

Contact: FeelixActs – Phabfeelix@gmail.com
DeelTuin – locatie@proeftuindeluwte.nl

Mud-Projects

Mobile Urban Design.

Mud Projects is owned by Boris Duijneveld, Urban City Designer, graduate of the HKU, school of the arts in Utrecht.

The concept of waste architecture is designing and building objects using discarded and waste materials. Playing with form, material and color of the raw materials at hand leads to new insights and shapes, which can’t be created on paper alone; it takes a different approach of sketching, adapting existing forms and then somehow connecting them. It is an art to make such changes to existing materials that places them in a different context which no longer has an association with the original function of the building materials, but works like a completely new design. This art form develops an innovative way of looking at existing materials and objects around us, creating a conscious look at modern life with all its abundance of waste materials and their value.

Welcome Latest

Velatropa concertje op de Luwte

21 December, 2015 – Velatropa heeft afgelopen zondag een wonderschoon concertje gegeven voor de leden van de Proeftuin. Hartelijk dank voor deze mooie belevenis!


Nieuwe kippenhok – in rood!

kippen

05 December 2015 – Sinterklaas heeft ook onze kippen niet vergeten. Sinds vandaag vertoeven zij in een nieuw, groter en mooier kippenhok. Hopelijk gaan ze dan ook wat meer van die heerlijke eieren leggen.


Saunafestival at De Luwte!

sauanflyer

05 October, 2015 – De Saunakaravaan trekt aankomend weekend naar Proeftuin de Luwte!!! Kom heerlijk stomen, zweten, dobberen en kleumen in een van de mobiele saunas, hot- of coldtubs!


Sla voor iedereen!

1939909_1684448355124261_7216311117011318620_o

June 17, 2015 – Onze sla-oogst is zo overvloedig dat wij elke dag wat aan het hek zetten voor de buurt. Eet smakelijk!


Open dag zondag 14 Juni

148-x-210-mm_kleuren_web

01 June, 2015 – Op zondag de 14de Juni vieren wij ons tweejarig bestaan met een bonte mix aan activiteiten! Wees welkom en ontdek de verborgen juwelen van onze mooie ruige plek.
Heb je zin om mee te doen? Mail dan naar info@proeftuindeluwte.nl of kom langs op onze doe-dag elke woensdag van 12 tot 5!


Plant-a-fruit-tree challenge accepted!

pear

May 21, 2015 – Proeftuin de Luwte doet mee aan #operationfruittree, en hebben 5 peren bomen geplant in de deeltuin. Zij krijgen al mooie, dikke knoppen waar straks de sappige conference peren in de zon gaan schijnen!

Welcome

Proeftuin de Luwte is een experimenteerveld waar jonge ondernemers gezamelijk een bruisende plek creëren. Op dit voormalige tennisterrein in Amsterdam Noord kun je komen spelen met – en leren over- duurzaam leven in symbiose met de stad.
Kom zaaien en planten in de voedsel deeltuin, de vruchten plukken van de dagbesteding, kippen voeren, verse appeltaart eten in de theetuin, hutten maken in het riet, bouwen aan mobiele architectuur, of workshops doen rond thema’s als wildplukken en hergebruik. Het gebeurt allemaal op onze gezellige en speelse plek.

Wij ontmoeten u graag in de Proeftuin!

IMG_3476

Open doe-dag

Elke woensdagmiddag staan de poorten tussen 12 en 5 uur ‘s middags open voor buurtbewoners en andere geïnteresseerden. Kom je handen flink uit de mouwen steken in de deeltuin, te helpen bouwen in de objectentuin, of gewoon voor een punt overheerlijke taart, een kopje wildplukthee of koffie!

Kom proeven in de proeftuin!!!

Loes Glandorff

LOES VEROORZAAKT :
RUIMTE VOOR AVONTUUR | ZWERVENDE OBJECTEN | VOORTSCHRIJDEND INZICHT.

Ik ben interieurarchitect (MA) en toegepast kunstenaar.
Ik leef in een universum waarin alles samenhangt en transformeert.
Ik zie al wat is als materiaal.
Ik word het vrolijkst als ik verbanden kan ontdekken en tot bloei kan brengen,
zowel in systemen, als tussen mensen en in individuen.

Contact:
loes >at< loesglandorff >dot< nl

Oersoep

Van Zaadje tot Soep. Waar is dat bietje eigenlijk precies geweest voordat u het aan uw vork prikte?

De meeste voedingsmiddelen maken een lange reis en gaan meerdere malen van hand tot hand, of machine, voordat ze hun eindstation bereiken. Dat kan best ingewikkeld zijn en ook gaat er een boel energie verloren.

Oersoep maakt het simpel, zichtbaar en oerdegelijk.
We zaaien, we oogsten en we koken, samen met jonge en oude buren en dat allemaal hier op De Luwte.

2015 was voor Oersoep een het eerste jaar op De Luwte. Een groot experiment dus maar ook een groot succes! De grond maakten we grotendeels in samenwerking met de Deeltuin waarbij keukenafval via de wormenfabriek in sappige, vruchtbare grond veranderd. De tuin was al snel een groene oase en de oogst verrukkelijk! Overvloed werd gratis weggegeven aan buren, vrienden en vrijwilligers.

Verder stond Oersoep in de keuken van het Dagbestedingsproject van Lokaal Aktief dat twee keer per week wordt gedraaid in het paviljoen en werd er regelmatig gecatered voor en met de buurtbewoners.

In 2016 gaan we natuurlijk door! Dit jaar willen we ons vooral richten op de kleine mensen. Kinderen kunnen zelf een tuin maken, bakken timmeren, aarde scheppen en daarna volop met de handen in de aarde om uiteindelijk aan het eind van het groeiseizoen een spetterend oogstfeest en een echte restaurantdag te houden voor de ouders.
Dan weet je pas echt zeker waar het bietje op je bord vandaan komt !

Dit voorjaar staat bovendien de opening van de theetuin op de agenda. Zelf je thee plukken en samenstellen en dit met een lekker stukje taart opsmikkelen op ons zonnige zelfgebouwde terras of op een van onze geheimzinnige plekjes, verstopt tussen het riet.

En natuurlijk staat Oersoep ook dit jaar weer paraat om bijzonder lekkere hapjes te verzorgen voor evenementen en feestjes !

Wij zien u graag binnenkort op De Luwte !

Annamariekrieg@gmail.com